fredag 27 mars 2015

27,5" vs 29"

Nu när ingen längre diskuterar 26" har de två kvarvarande hjulstorlekarna tagit över kampen. Som vanligt finns där två läger som ivrigt förespråkar sin tro. De senaste åren har till stor del präglats av ett stort uppsving för 29". Sportson har t.ex. bestämt att bara sälja denna hjulstorlek. Under 2014 har dock saker börjat förändras. Alltfler verkar lämna de större hjulen till förmån för 27,5. Cykeltillverkaren Giant har i sitt modellprogram bara 27,5" och inga större! Med andra ord så blir man som konsument ganska så kluven när det gäller att välja. Den bistra sanningen är att i denna strid finns ingen vinnare: Hur lång du är, vilken typ av cyklist du är, vilken terräng du cyklar i och vilka lopp kör du. Allt spelar in och det gäller att ta med dessa faktorer när du börjar titta på Hjulstorlek.
Visst kan man se det hela krasst och konstatera att det viktigaste är att ha kul i skogen - inte vilken cykel du sitter på. Men väl i butiken så måste du ändå göra ett val.

Kortfattat kan man säga att om du cyklar mer crosscountry, flackare banor och inte så mycket tvära kurvor så är de större hjulen att föredra. Det har fördelen att rulla lättare över hinder och du hittar lättare en högre snitthastighet.
Cyklar du mer varierat på lite knixigare stigar, uppför och nedför med stundtals tvära svängar så är 27,5" att föredra. Många som förespråkar dessa hjul hänvisar också till den lekfullhet som de mindre hjulen kan erbjuda. (Sedan finns det förstås mängder med undantag och åkare som utan problem kör på avancerade stigar med 29" och tvärtom.)
Det känns viktigare att hitta en geometri som känns bra. Och här bör man nog vara öppen för båda hjulstorlekar.
 
På Youtube finns en hängiven mtb-cyklist, Clint Gibbs, som jag själv tycker gör riktigt bra tester och förmedlar mycket av det man vill veta på ett tydligt och begripligt sätt. Hans test av de båda hjulstorlekarna kan rekommenderas. Även om även han fokuserar mycket på varvtider så pratar han mycket om känsla och hur cykeln beter sig i skogen. Något som jag personligen värderar högre än hastighet! 
Gibbs jämförande test kommer i två delar där den andra är en sammanfattning av hans upplevelse.

Mycket nöje...

Del två...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar